Ar saldiklis aspartamas kenkia sveikatai

Ar aspartamas sukelia vėžį?

1996 m. amerikietis neurologas Džonas Olnėjus (John Olney) dirbtinį saldiklį aspartamą (E951) apkaltino sukeliant vėžį. Svarbiausias neurologo argumentas: nuo 1981 m., kai buvo leista naudoti aspartamą, padaugėjo susirgimų smegenų vėžiu.

Tai sukėlė daugybę diskusijų, tačiau visi vėliau atlikti tyrimai aspartamą išteisino. Vis dėlto Europos maisto saugos tarnyba nustatė didžiausią leistiną aspartamo kiekį, nes tyrimai atskleidė, jog šis saldiklis, viršijus leistiną normą, gali sukelti astmą ir nėščioms moterims padidinti apsinuodijimo riziką.

Leidžiamas vartoti aspartamo kiekis:

► ES leidžiamas priimtinas aspartamo kiekis per dieną yra 40 mg 1 kg kūno masės.

► 60 kg sveriančiam asmeniui tai yra 2400 mg per dieną.

► Litre gazuoto gėrimo gali būti ne daugiau kaip 600 mg aspartamo.
► Taigi suaugęs žmogus per dieną gali išgerti 4 litrus becukrio gazuoto gėrimo.

Aspartamas: nekaltas saldiklis ar legalūs nuodai? 

Asparatamas – tai asparto rūgšties ir fenilalanino dipeptidas (dviejų aminorūgščių junginys). 

 

Jis nėra labai stabilus ir pradeda irti vos +30 °С temperatūroje. Irdamas išskiria fenilalaniną ir metanolį, dalis skilimo produktų virsta skruzdžių rūgštimi ir formaldehidu. Dėl neaukštos irimo temperatūros šis saldiklis naudojamas tik termiškai neapdorojamų produktų, tokių kaip gaivieji gėrimai, gamyboje.

Nors aspartamo gamintojų užsakyti tyrimai rodo, kad po skilimo metanolio kiekis yra ypač mažas ir nesukelia neigiamo poveikio sveikatai, JAV karo lakūnams išleistame nurodyme draudžiama prieš skrydžius vartoti gaiviuosius gėrimus būtent dėl neigiamo metanolio poveikio regėjimui. Cheminio aspartamo nestabilumo problemą savo skunde, pateiktame JAV kongresui, dar 1985 m. nurodė ir 95 % JAV nealkoholinių gėrimų gamintojų vienijanti Nacionalinė nealkoholinių gėrimų gamintojų asociacija (NSDA). Taigi vasarą, prieš pirkdami iš įkaitusios parduotuvės vitrinos gaivųjį gėrimą ar laikydami jau nupirktą karštyje, būtinai prisiminkite apie šią neigiamą aspartamo savybę.

Patvirtinta: saldiklis aspartamas – tikrai saugus vartoti

Europos maisto saugos tarnybos ekspertai, pakartotinai ištyrę saldiklio aspartamo poveikį žmogaus organizmui, patvirtino, kad jį vartoti kaip cukraus pakaitalą yra visiškai saugu. Dienos aspartamo norma – 40 miligramų vienam kilogramui kūno masės – neturi jokios neigiamos įtakos žmogaus organizmui.

Ekspertai paneigė, kad aspartamas ir jo skilimo produktai gali sukelti genų pakitimus, tarp jų ir vėžį. Įrodyta, kad aspartamas nepažeidžia smegenų, nervų sistemos ir nepakeičia vaikų ir suaugusiųjų kognityvinių funkcijų. Ekspertai taip pat nustatė, kad aspartamo skilimo produktai – fenilalaninas, metanolis ir asparto rūgštis – natūraliai aptinkami įvairiuose maisto produktuose (pavyzdžiui, metanolio turi vaisiai ir daržovės).

Tarptautinės saldiklių asociacijos (ISA) pranešime taip pat rašoma, kad aspartamas yra puikaus skonio maisto priedas, tinkamas visiems, kurie mėgsta valgyti saldžiai ir be kalorijų. Mažai kalorijų turintys saldikliai, tokie kaip aspartamas, padeda žmonėms kovoti su nutukimu ir reguliuoti savo svorį. Jie taip pat yra tinkamas pasirinkimas sergantiems diabetu, nekenkia dantims. 

Dar iki 2009 m. Europos Komisijos (EK) nurodymu buvo ištirti visi maisto priedai. Aspartamas yra bene geriausiai ištirtas maisto priedas: per 30 metų jo saugumas patvirtintas daugiau nei 200 tyrimų.

6 lygio užduotis
4 lygio užduotis
5 lygio užduotis
6 lygio užduotis